Kelojen hankinta-alue

Hankimme itse kelon Venäjältä, pääasiassa Karjalan tasavallan alueelta. Hankinta-alue käsittää mm. Belomorskin, Kostamuksen, Vienan Kemin, Kalevalan (eli Uhtuan) ja Puutoisten seudut. Varastomme sijaitsee Kostamuksessa.

Keloa hankitaan keräilemällä yksittäisiä puita laajoilta vaikeakulkuisilta alueilta. Hyvästäkin keloleimikosta keloa  saadaan vain n.5-10m3/ha. Hankinnan vaikeus näkyy tietysti myös lopputuotteen hinnassa.

Kelot kuljetamme Suomeen omalla kalustolla Vartiuksen raja-aseman kautta. Kelojen käsittelyssä käytetään erikoisvarusteita sekä metsätraktorissa että kuorma-autoissa. Erikoisvarusteista tärkein on ns. kelokoura, joka estää kelojen vaurioitumisen kuormattaessa. Talvella kelo korjataan pääasiassa käsipelillä moottorikelkoilla. Lastaamme ja luovutamme joka kuorman asiakkaalle itse.

Kelon hankintaketju on pitkä ja monivaiheinen. Esim. Venäjän huono tiestö ja raja-muodollisuudet asettavat omia haasteita toiminnalle. Siksi  kelotilauksissa kannattaa olla ajoissa liikkeellä ja laatia tarpeeksi pitkä toimitusaikataulu.'